Lokalisering av hovedsetet for det nye Møre og Romsdal politidistrikt til Ålesund

Lo i Ålesund mener at nå må fogderikampen legges til side. Det er ingen som er tjent med at vi kjemper for statlige arbeidsplasser som ved en plassering utenfor Ålesund på sikt kan havne i Trøndelag.

Skal vi kjempe for statlige arbeidsplasser til Kristiansund må det begrunnes på et faglig fundament for å danne grunnlaget for at det skal bli varige arbeidsplasser.

Politidirektoratet foreslår å legge hovedsetet for det nye Møre og Romsdal politidistrikt til Ålesund. Dette er en klok avgjørelse ut i fra den lokaliseringen som de andre nødetatene, 113 helse, 110 brann har i fylket vårt. I tillegg kommer Kystverket og nødmeldenettets sentral i Ålesund. Dette er viktige aktører som må samvirke med hverandre for samfunnssikkerhet og beredskap.

Omkampen i dette fogderifylke er i gang. Vi er uroa for at de andre nødetatene som er i fylket vårt og som er lokalisert til Ålesund blir snakket ned for å få plassering av politimesterembetet til Kristiansund.

Vi vil forklare det på følgende måte:

Alle nødetatene må ha en nær tilknytning og i samvirke med politimesterembete i både kriser, planlegging og øvelser. Dette er etter vår oppfatning hovedgrunnen til et forslag om å plassere Møre og Romsdal politidistrikt til Ålesund.

Akuttmedisinsk Nødmeldetjeneste, AMK 113 vil ikke kunne etableres i Kristiansund av flere årsaker. Hovedårsaken er at det er utenkelig faglig å plassere 113 helse, langt fra et sjukehus.  Selv i Ålesund er det utfordringer med rekruttering av operatører for å betjene 113. Eneste alternative plassering av 113 helse, utenom Ålesund i vår region er St. Olavs hospital i Trondheim.

Både 110 sentralen og 113 helse, er funksjoner som nødetatene i Trøndelag vil ha til Trondheim. Dette er noe trønderen har jobbet med i årevis og som de slett ikke har gitt opp å få. I den sammenheng er det også kommet opp en diskusjon om Kystverkets plassering, og om at Kystverket, også må plasseres i Trondheim. Alle disse nemt nødetatene som er plassert i Ålesund i dag 110, 112 og 113, sammen med Kystverket, kan være trua hvis politimesterembetet blir plassert utenom Ålesund. Dette er et senario som spesielt stortingspolitikere som kommer i fra fylket vårt bør være godt kjent med.

  1. oktober 2015

LO i Ålesund og omegn

Svein Tore Hess – leder Tlf. 479 77 305

Ivar Østrem – Nestleder Tlf. 412 01 552

Dette innlegget ble publisert i Politikk og merket med . Bokmerk permalenken.