Oppsigelse av tariffavtalen mellom Handel og Kontor og elektrokjeden Expert

LO i Ålesund og Omegn er svært kritisk til elektrokjeden Expert og begrunnelsen for oppsigelsen av tariffavtalen. Lønnsfastsetting med bonusordninger som er ensidig definert av Expert uten kontroll av tillitsvalgte eller ansatte vil få svært negative effekt i arbeidsmiljøet. Det er hevet over enhver tvil at denne handling på sikt, vil svekke arbeidstakerens sine rettigheter, både i forhold til arbeidstidsbestemmelsen, pensjon og velferdsordninger som er vanlig i det norsk arbeidslivet.

Denne måte å organisere arbeid på er unorsk og kan oppfattes som fagforeningsknusing, men velkjent blant annet i fra USA. Noe Expert bør ta med i betraktningen er at USA har forlatt denne modellen som ble et eksperiment som har svekket både produktiviteten og lojaliteten til virksomhetene.

I tillegg mener vi at mange av de negative elementa i en modell som vil honorere enkeltmedarbeidere istedenfor arbeidstakere som et kollegium, har mye av de samme negative mekanismene i arbeidsmiljøet, som arbeidsmiljø med mange midlertidig tilsette opplever. Her åpner Expert opp landskapet for intriger og interne konkurranse og motsetninger i arbeidsmiljøet. All erfaring viser at dette er svært ødeleggende på arbeidsmiljøet, både på kort og lang sikt.

LO i Ålesund og Omegn mener at dette er en måte og organisere arbeidet på som ikke er bærekraftig. Det vil føre til høyere sykefravær, utstøting av arbeidslivet, flere som trenger yrkesrettet attføring og uføretrygdene generelt, med økte kostnader for fellesskapet.

LO i Ålesund og Omegn er ikke i mot at enkeltmedarbeidere blir avlønnet for en god innsats, hvis lønnsfastsettingen er forutsigbar og har en tariffmessig forståelse med det øvrige arbeidsmiljøet. Det vi er i mot er at Expert finner det hensiktsmessig å si opp tariffavtalene for eventuelt å etablere lønnssystem som arbeidsgiver ensidig styrer. Denne måten og organisere arbeidsavtalen kan skape utryggheter og brukes som et verktøy for å redusere lønn, ferie og i verste fall utstøte medarbeidere fra virksomheten.

Måten Expert ønsker å organisere arbeidslivet er i sterk kontrast til den norske modellen, og i motstrid med tankegangen til den norske modellen som tar ansvaret, både i forhold til velferd og utvikling. Samarbeid der storting, arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjonen blir pådriver for utviklingen i arbeidslivet.

Med dette som bakteppe oppfordrer LO i Ålesund og Omegn elektrokjeden Expert om å besinne seg og gå tilbake til forhandlingsbordet for en fremtidig tariffavtale med Handel og Kontor.

  1. april 2016

Årsmøtet i LO i Ålesund og Omegn

Kontakt Ivar Østrem leder

Tlf. 479 77 305

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.