Norge må ta et større ansvar for barn på flukt.

Norge kan ikke lenger i anstendighetens navn konkurrere om å ha den strengeste flyktningpolitikken i Europa. Alle de politiske partiene på stortinget må ta ansvar for situasjonen. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) og justisminister Per-Willi Amundsen (FrP) må ta det største ansvaret.

NRK – Flyktningstrømmen over Middelhavet fortsetter i 2017 til tross for at stadig flere grenser stenges.
Ifølge den internasjonale organisasjonen for migrasjon
IOM kom 333 000 flyktninger til Europa i 2016. Av dem er 4579 mennesker bekreftet døde.

Med vår økonomi og våre sterke humanitære tradisjoner bør Norge gå foran som et foregangsland og vise solidaritet, både for mennesker på flukt og med de land som har tatt imot svært mange flyktninger. Hellas og spesielt Italia har tatt mot hovedtyngden av flyktninger som kommer over Middelhavet til Europa. Både Hellas og Italia sliter med å oppfylle primærbehovene for folk på flukt. Derfor har Amnesty internasjonalt en mening om at det er brudd på menneskerettighetene til flyktninger når de ikke får ivaretatt primærbehovene. Dette i en tid da resten av Europa kappes om å være best i å holde grensen lukket for folk på flukt.

Verst går det ut over barna. Vi lever på den grønne gren, og kan ikke forstille oss hva en tapt barndom, uten fremtidsdrømmer, gjør med barn på flukt fra krig, nød og død.

Barn flykter fra mottak i Norge i frykt for å bli sendt tilbake til hjemlandet, spesielt Afghanistan. Mange av disse barna dukker opp som gatebarn i Paris. Ingen av disse barna hadde rømt i fra Norge hvis de hadde følt trygghet for sin egen tilværelse.

LO i Ålesund og Omegn, mener at barn må få en spesiell beskyttelse som ivaretar deres behov inn i voksen alder. Det kan ikke være slik at livet blir satt på vent til de blir voksne, (18 år) og så sendt ut av landet. Dette er hjerterått og svært skadelig. Det er mye som tyder på at terrororganisasjoner som IS, rekrutterer lettere ungdommer og voksne som er blitt utsatt for denne type behandling. Dette er barn og ungdommer som er traumatiserte av den frykten og volden som de har opplevd. Mennesker som har tatt på seg oppgaver som verge for disse barna – og ungdommen, forteller at de blir traumatiserte av den behandlingen disse får i det norske systemet. Vi kan ikke være stolt av å føre en politikk, som ikke er i stand til å ivareta de aller svakest og mest sårbare i dette samfunnet.

24.april 2017

Ivar Østrem , leder for LO i Ålesund og omegn

Dette innlegget ble publisert i Politikk. Bokmerk permalenken.